22 Haziran 2010 Salı

ANNE MUTFAĞINDA MANTI ETKİNLİĞİ...

Pazar günü annemin mutfağında mantı etkinliği düzenledik. Katılanlar Annem ve ben :)))
Tatildeyken otelde mantı servisi yapıyorlardı. Ama nasıl yapıldığını ve içinde ne olduğunu bilmediğim için dışarıdan hazır alıp yememeye karar verdiğimden kendimi zorda olsa tuttum. O yüzden de yiyemedim. Anneme dedim ilk iş gelince birlikte mantı yapıcaz canım çok istedi dedim. Oda memnuniyetle kabul etti.
ımmm nefis olmuştu. Mantı dediğin böyle olur içindeki etin tadını alıcaksın. Marketlerde satılanların hiçbirinde ben bu tadı bulamıyorum içinde bişeyler var ama ne?

Anne eli değince farklı oluyor zaten. Gittiğimde annem hamuru hazırlamıştı. Hemen bende oturdum yapmaya başladık. Yemek için sabırsızlanıyordum:) Yaptıklarımızın hepsini haşlamadık bir kısmını fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirip, derin dondurucuya attık...

Malzemeler:

Hamuru için: (Annem hazırlayınca malzemeler hep göz kararı oluyor)

2 su bardağı kadar su
1 adet yumurta
tuz
Alabildiği kadar un

İç Harcı :

Kıyma
Maydanoz
Soğan
Tuz
Kırmızıbiber

Üzerine:

Yoğurt
sarımsak
tereyağ - kırmızı biber
nane

Yapılışı:
Hamur için gerekli olan bütün malzemeleri karıştırıp, yoğurun. Yumuşak bir hamur olucak. Hamurunuza göre yumaklara ayırın. Hamuru açıp, kare şeklinde kesin. Hazırladığınız iç malzemeyi koyup, istediğiniz şekilde kapatın. Büyük bir tencereye bol su doldurup, kaynatın ve hooop mantılar içine. Haşlanan mantıları sarımsaklı yoğurt ile karıştırın, içine 2-3 kaşıkta haşladığınız mantının suyundan ekleyin. Küçük bir tavada tereyağını eritip, kırmızı biber yakın. Bunu da mantının üzerine gezdirelim ımm en sonda naneyi ekledik mi tamamdır. Afiyet olsuuun.


21 Haziran 2010 Pazartesi

İRMİK HELVASI

Geçtiğimiz perşembe günü kandil gecesi olması nedeniyle uzun zamandır yapmak istediğim irmik helvasını yaptım. Yapılış şeklini işyerimizin aşçısından aldım. İrmik helvasını herkes farklı şekillerde yapıyor. İlk denemem hüsranla sonuçlanmıştı, şekerini fazla kaçırmışım toparlayamadım helvayı:) Bu seferde ona benzememesini umut ediyordum. Zaten bu seferde tutturamasaydım bir daha hayatta denemezdim ama oldu çok şükür:)
Malzemeler:
2 su bardağı irmik
göz kararı tereyağ (göz kararı kelimesini sevmem ama öyle oldu)
1 paket fıstık
2 su bardağı şeker (şeker miktarı damak tadınıza göre ayarlanabilir. Ben 1,5 su bardağı kadar koydum)
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
Yapılışı:
Tereyağ iyice kızdırılır. Fıstıklar ve irmik eklenir. fıstıkların rengi dönene kadar kavrulur. Kavurma sırasında su ve süt karşımına 1 su bardağı şeker ilave edilip, şeker eriyene kadar karıştırılır. Kavrulan irmiklerin üzerine azar azar ilave edilir. Kısık ateşte arada karıştırılarak, su+süt karışımı çekene kadar pişirilir ve ocağın altı kapatılır. En son damak tadınıza göre geri kalan şeker helvanın üzerine gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılıp bu şekilde 20-30 dk dinlendirilir. Süre bitiminde tekrar karıştırılarak servis edilir.

16 Haziran 2010 Çarşamba

YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI - TEFALDE NAR GİBİ KIZARMIŞ KÖFTE VE TEREYAĞLI MAKARNA

Geçen hafta yıllık izindeydim arkadaşlar. Eşimle güzel bir tatil yaptık. Bol bol yüzdük, öğlen uykularımı aldım hatta bazen akşam üstleri bile uyudum:) doya doya dinlendik öyleki artık biraz daha kalsak hadi gidelim diye sızlanmaya başlayacaktım:) Tatilden gelince malûm dolapta pek bişey olmadığı için pratik şeyler hazırladım.
Canım annem bahçeden topladığı semizotlarını bana verdi güzelce yıkayıp salatasını yaparsın dedi. Bende yok demedim:) Bu arada tatildeyken KanalD ekranlarında yayınlanan Tam Tadında programını da izleme fırsatı buldum. Çok güzel yemekler, tatlılar yaptılar. Programda "Kotanyi" marka baharatlarında reklamı yapıldı ve benim çok ilgimi çekti. Baharatlara herzaman merakım vardır. Izgaraların dışında, yemeklerde ve salatalarda da kullanmayı çok severim. Markette hemen birkaç çeşidini buldum ve sarımsaklı tuzlu çeşnisini aldım. Değirmenli olması hem pratik hem de sofralarda çok şık duruyor. Semizotu salatasına da sarımsak yerine bu karışımdan ekledim. Sarımsağın dışında içindeki diğer baharatlarla güzel bir salata oldu. Tavsiye ederim...

Köftelerimi daha önceden hazırlayıp, acil durumlarda kullanmak için buzluğa atmıştım. Buyrun size acil bir durum:) Tefal Actifiry 'de kızarttım. Hem hafif oluyor hemde her tarafı eşit şekilde kızarıyor. Koku derdi de yok denecek kadar az. Actifry'de köfte yaparken kitabında da yazdığı gibi en az 30 dk. derin dondurucuda bekletilmesi öneriliyor. Benim köfteler zaten donmuş olduğu için biraz yumuşamaları için sadece 1-2 saat kadar dondurucudan çıkarıp, dolabın normal rafında beklettim. Sonra köfteleri dizip, üzerine çok az yağ gezdirdim ve süresini 15 dk ayarladım.

Nar gibi kızarmış köftelerde hazır.

Köftenin yanında ne olmazsa olmaz ? Tabikiiii benim favorim makarna. Köfteler olurken tereyağlı makarnamı da hazırladım. Mis gibi bir menü oldu. (Bizce)

5 Haziran 2010 Cumartesi

İONYA TURU - 2.Gün - Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, Didim

İlk durağımız Meryem Ana Evi. Bol bol turist vardı. Japonmuydular, Korelimi, Çinlimi onlar birbirlerine çok benziyorlardı zaten. Ayin bile yapıyorlardı. Az buçuk gördük.
Burada da dilek diliyorlar....

Bahçesi çok güzeldi ve büyüktü.


Muhteşem Efes'e giriş. En çok merak ettiğim yerlerden biriydi Efes. Görmek kısmet oldu. Devasa bir yer gez gez bitmiyor. Girişte hamam vardı. Kentin girişinde olmasının nedeni şehre giren yabancıların burada ilk önce yıkanarak temiz ve sağlıklı bir şekilde şehre girişlerini sağlamak.

Efes'e giriş.



Tuvaletler...








4 Haziran 2010 Cuma

İONYA TURU - 1.Gün - İzmir, Şirince

Bu tura 23 Nisan Cuma tatilini fırsat bilip çıkmıştık ama bir türlü bu güzel, muhteşem yerleri sizlerle paylaşmak kısmet olmamıştı. Şimdi 2.tatilime çıkıcam daha bunları yayınlayamadım bloğa:) Ben turlarla kültür gezilerine çıkmaya bayılıyorum. Rehber eşliğinde olunca daha bir anlamlı oluyor geziler. Boş boş bakınmıyorsunuz en azından. Tarihi açıdan az buçukta olsa birşey kalıyor aklınızda. İlk durağımız İzmir Kordondu. Çok şirin bir yerde kahvaltımızı yaptık. Kordon'da serbest vakit geçirdik. Havada süperdi şansımıza...


Don Moreno'nun doğduğu sokaktaki 1907 yapımı tarihi asansör ile Halit Rıfat Paşa'ya çıktık. Asansör 2 mahalleyi birbirine bağlıyor. Ne gerek varki asansöre demeyin. ben o merdivenleri gördükten sonra yapandan ALLAH razı olsun dedim:) (yüzlerce basamak var)

Asansörden İzmir'e bakış.


Metropolis antik kenti - Tiyatro

Metropolis Antik Kenti - Hamam

Sıra geldi Şirince köyüne. Adı gibi çok şirin bir köy. Yapısı hiç bozulmamış. Teyzeler papatyalarla taç yapıp, satıyorlar. Bunun yanında el yapımı sabunlar, patikler, el işleri, hepsi çok güzeldi.





Bu resmi çok beğendim. Ben çektim tabi:)

Şirince'nin şarapları meşhur. Aklınıza gelicek her türlü meyvadan yapılmış şaraplar vardı. Tadına bakıp, satın alabiliyorsunuz...

İşte ben:)

3 Haziran 2010 Perşembe

YUMURTALI ÇİRİŞ

Kendimi blog konusunda hiç bu kadar tembel hissetmemiştim. Sizleri ziyaret bile edemiyorum. Çalışan biri olarak 2010 Haziran ayındayız fakat ben işyerimde 2009 ile ilgili rapor hazırlıyorum bende artık günlük işler yapmak istiyorum. Hep geçmiş hep geçmiş nereye kadar. Çok sıkıcı bir işin içine girdim aylar oldu bitiremedim. Bir an önce bitirmek için sürekli onun üzerinde çalışıyorum ve bloğa bişeyler ekleyemiyorum. Buda canımı sıkıyor:( Keşke muhasebeci olmasaydım ehüehüehü...
Bu yemek aylaaaaaar önce yapılmış resimlenmiş arşivde bekliyordu. Çiriş zamanı geçti ben daha yeni tarifi ekleyebiliyorum. Annem pazardan almış banada verdi kavurmasını ıspanak gibi yap çok güzel oluyor dedi ve gerçekten biz çok beğendik. Çiriş sebzesiyle bu sene tanıştım, bilmediğim ne otlar varmış... Ispanak gibi yıkamasıda zor değil, en çok bu yönü hoşuma gitti:)
Malzemeler:
(Ispanaklı yumurta gibi)
Çiriş
Soğan (bol olması yemeğin lezzetini arttırıyor)
Sıvıyağ
Tuz
Yumurta
Yapılışı:
Çirişleri güzelce yıkayıp, doğrayın. Geniş bir tencerede suyu kaynatıp, çirişleri ekleyip, haşlayın. Elinizle kontrol edebilirsiniz hafif diriliğinin gitmesi yeterki. İyice süzün. Sıvıyağda doğradığınız soğanları kavurun. Tuzunu ekleyin. Haşlanan çirişleri de ekleyip bir müddet pişirin. En son istediğiniz kadar yumurta ekleyin. (Ben yumurtaların sarısını ve beyazını ayrı ayrı ekledim.) Kapağını kapatıp kısık ateşte yumurtalarda pişinceye kadar beyleyin. Yemek esnasında üzerine pul biber de dökerseniz nefis oluyor:)

26 Mayıs 2010 Çarşamba

CORN FLAKES'Lİ PASTA (KEK)

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir arşivde bekleyen bir tarif bu. Evde yemediğimiz, yemeye de hiç niyetimizin olmadığı Corn Flakes vardı. Nasıl değerlendiririm diye internette araştırırken Damak Tadı-Gül Abla'nın bu tarifini buldum ve hemen yaptım. Yiyenler tarafından oldukça beğenildi. Umarım sizde beğenirsiniz.

Malzemeler:
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
3 yumurta
125 gr şeker
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un

Üzeri İçin:
100 gr tereyağı
3 yemek kaşığı süt
4 yemek kaşığı şeker
3 su bardağı mısır gevreği

Yapılışı:
Krem şanti 1 su bardağı sütle çırpın. 3 yumurtayı krem şantiye teker teker ekleyip çırpmaya devam edin. Şekeri ekleyip tekrar çırpın. Un ve kabartma tozu eleyin, karışıma dökün. Kaşıkla karıştırıp, yağlanmış borcama dökün (ben yuvarlak büyük borcam kullandım) üzerini düzeltip, 175 c de önceden ısıtılmış fırında 20 dk pişirin.

Bu sırada tereyağı eritin. Şekeri ve sütü ekleyip karıştırın. Mısır gevrekleri içine döküp karıştırın, ocağın altını kapatın. 20 dk sonra keki fırından çıkartın. Gevrekli karışımı, nazikçe kaşık yardımı ile kekin üzerine yavaş yavaş koyun. Yavaş koymalısınız ki, pasta çökmesin. Tekrar fırına verip 20 dk daha pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyip afiyetle yiyin....

20 Mayıs 2010 Perşembe

PATLICAN YEMEĞİ (Tefal Actifry)

Hem az yağ kullanımı, hem de besinlerin sağlıklı pişmesi özelliği ile Tefal Actifry uzun zamandır almak istediğimiz bir üründü. Çünkü bizimde bir Actifry miz var artıııık. Gönül rahatlı ile eşime bol bol patates kızartabiliyorum artık. Bir kaç ay oldu alalı. Ne maceralar yaşamıştık işyerinde. 5 kişi hep birlikte internetten satın aldık:) Kesinlikle herkesin evinde olması gereken bir ürün diye düşünüyorum. Actifry ile sadece patates kızarmıyorsunuz daha bir çok yemek, tatlı, börek, pilav bile yapabiliyorsunuz.
Patlıcanı kızartarak yapılan yemekler daha lezzetli oluyor ama bir de eve yayılan kokular olmasa. Artık bu sorun tarihe karıştı. Patlıcanlarımı Actifry ile güzelce kızartıp yemeğimi yaptım.

Malzemeler:
2-3 adet patlıcan
kıyma (kavrulmuş, miktarı isteğe bağlı)
1 adet soğan
2-3 adet sivri biber
1 adet kırmızı biber
3-4 yemek kaşığı domates sosu (kış hazırlığından)
kırmızı biber, tuz, biberiye
Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı şekilde soyulup, dörde bölünür. Tuzlu suda yarım saat bekletilip, suyu sıkılır ve kuru temiz bir bezle kurulanır. Sivri biberler iri şekilde doğranır, actifry'de bir süre kızartılır. Kırmızı biberlerde aynı anda kızartılabilir, isterseniz kızartmadan da kullanabilirsiniz. Biberleri alıp yerine patlıcanları koyup, kızartın. Bu sırada kıymayı hafif yağda iyice kavurun.
Tencereye sıvıyağ (az miktarda) koyup, soğanları biraz kavurun. Patlıcanları, yeşil ve kırmızı biberleri, biberiye, tuz ve domates sosunu ekleyip, 1-2 dakika pişirin. üzerine kavrulmuş kıymayı ve biraz su ekleyip, karıştırın ve pişmeye bırakın. Afiyet olsuuun...

18 Mayıs 2010 Salı

"YEMLİK" Bilirmisiniz?

Günaydınlar herkese...
Arşivde o kadar çok resim birikti ki. Hemen başlayalım o zaman.
Annemlerin pazara bir teyze geliyor. Bahçesinde yetiştirdiği sebzeleri (genelde kıvırcık, soğan, nane vb..) satıyor. Çocuklarına ve torunlarına katkıda bulunmaya çalışıyor. Annemde genelde ondan alır yeşilliklerini. Minicik minicik yaprakları olan kıvırcıklar getiriyor o kadar güzel ki. Yaklaşık bir ay olmuştur bu yemliği yiyeli:)
Bizim köyde yetişirmiş. Annemler çok yermiş köyde bu yeşilliği. Bundan birkaç sene önce köyden göndermişlerdi bu yemliklerden. Dayımlarda hep birlikte oturuyoruz. (Benim beş tane dayım var, ne kadar kalabalık olduğumuzu siz hesap edin:)) Yere sofra bezi serildi, yemlikler yıkandı geldi. Oturdular tuzlaya tuzlaya yiyorlar ama o keyfi görmeniz lazım. Biz kuzenler şaşkın şaşkın onları izliyoruz, ne yedik ne de gördük daha önce. Çimene benziyor zaten. Hemen tadına baktık. Tadında bir ekşilik var. Biraz yeşil eriği anımsatıyor . Ama hem köyü, hemde eski günleri yad ederek herkes tadına baktı.
Ne zaman yesem o gün gelir aklıma. Tabi köyde yetişenin tadını alamaz ama bir kereliğine yemiş olduk teyze sayesinde:)

iNTERNETTE UFAK BİR ARAŞTIRMA SONUCU BUNLAR ORTAYA ÇIKTI...
BİR VİTAMİN DEPOSU olan, lezzeti ve kendine özgü kokusu ile mükemmel bir besin bitkisi olan YEMLİK, ev ilacı yapılarak ta kullanılır. YEMLIK, dağlarda, çayırlarda ve tarlalarda kolayca, bol bol yetişir.
Bitki yetiştiği yere göre adlandırılır
1 - Dağ yemliği.
2 — Çayır Yemliği,
3 — Tarla Yemliği. YEMLİK, bazı yörelerde, halk dilinde ‘Otların Padişahı” adı ile bilinir ve tanınır.Kış ayları uzun ve sert geçen, genellikle sebze bakımından pek verimli olmayan yerler de yetişen YEMLİK, sebze ihtiyacını karşılamak yönünden de son derece yararlı ve makbuldür. YEMLİK, karların erimesinden sonra topraktan fışkırır, İlkbahar yağmurunu alınca serpilir ve gelişir. YEMLİK, beş altı yaprak verince toplanırsa yarar sağlar. Yapraklar çoğalıp büyüyünce bitki, sarı renkli çiçekler açınca bütün değerini kaybeder.
NEYE YARAR:
* Vitamin noksanlığının sebep olduğu pek çok hastalığı önlemek bakımından YEMLİK, çok mükemmel bir besin maddesidir. özellikle, “Demir” bakımından zengindir.
* YEMLİK, Çlğ olarak, salatası yapılarak yenirse, iştah açar, sindirim sisteminin çalışmalarını düzenler, sindirimi kolaylaştırır
* YEMLİK, sebze yemeği olarak hazırlanır, yenirse, mide ve bağırsaklarda son dereceli yararlı olur.
Besleyiciliğinin yanısıra, bu ot, organların faaliyetine yardımcı olur. YEMLİK’ten, lahana gibi pişirilerek yararlanılır. Bitkinin bu şekilde, bir sebze yemeği olarak hazırlaıımasıyla, hem mükemmel bir besin sağlanır, hem de mide ve bağırsaklar için yararlı, şifalı bir beslenme yolu seçilmiş olur. Ayrıca, YEMLİK kavurması yapılır.
* YEMLİK köklerinde sütlü bir madde bulunur. Bu sütten çok yararlı sakızlar yapılır. YEMLİK sakızı, tükürük bezleri üzerinde yararlı tesirler yaratır. Ağız kuruluğunu önler, sindirimi kolaylaştırır .

14 Mayıs 2010 Cuma

SONUNDA BİTTİİİ.. GERİ GELDİK :)


Merhaba arkadaşlar, merhaba dostlar, merhaba herkese :))) Sanki yeni başlıyormuşuz gibi oldu ama gerçekten uzun bir ara verdik bu sefer.


Ohhhh be sonunda bitti. Çok yoğun bir vergi dönemini bitirdik arkadaşlar. Ne bloğumuza zaman ayırabildik, ne de sizleri ziyarete gelebildik. Çok ihmal ettik çookkk..... Ama döndük sonunda çok şükür. Artık çok yoğun olmayacak işlerimiz. Eskisi gibi ziyaretlerinize geleceğiz inşaallah, sizleri de bekleriz :)))


Çok özledik çookkkkk...