OCAK
Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Cinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, pazarlarla kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç, mercan, sinağrit az tutulur.
ŞUBAT
Bu ayda kalkan mevsimi başlar. Mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir yine bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop lezzetle yenir.
MART
Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ciroz olmaya yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar . Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir. Kofananın ızgarası olur. Minakop ve tekir her zaman olduğu gibi lezzetlidir.
NİSAN
Kalkan yine başta gelir. En bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara oranla daha ucuzdur. Bu ayda ve mayısta kılıç, ağustos ve kasım aylarında tutulanlar kadar lezzetli değildir. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, minakop, tekir ve barbunya çok tutulur. Eşkina bu ayda görülür. Levrek kadar lezzetlidir. Uskumru artık çiroz olmuştur. kaya balığı fazlaca avlanır ve ucuzdur.
MAYIS
Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir. Fazlaca çıktığından pazarlarda her gün bulmak mümkündür. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağını kaybetmiştir. Kefal yine lezzetlidir.
HAZİRAN
Bu ayda balıklar az tutulur. Dip balıkları yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler. Bu nedenle haziran ayı balıkçılık açısından verimsizdir. tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinağrit, levrek ve eşkina bulunur. Fakat pahalıdır.
TEMMUZ
Sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ortasına kadar lezzetini devam ettirir. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya yine lezzetlidir. Kefal bu ayda lezzetsizdir ve üretimi azdır.
AĞUSTOS
Çingene palamutu mevsimini açar. Boyu uskumru kadar veya biraz daha iridir. Levreğe bile tercih edilir. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz. Kolyozun tavası, pilakisi yapılır. İzmarit lezzetini bulmuştur. Kefal tavsiye edilmez.
EYLÜL
Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Her türlü pişirilmeye elverişlidir. Lüfer bu dönem pahalıdır. Kolyoz, istavrit ve kırlangıç bolca çıkar.
EKİM
Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları aydır. Bu nedenle bol miktarda tutulur. Uskumru turfanda olarak kendisini gösterir. Lüfer tam lezzetini kazanmıştır. İstavritte yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, sinağrit, mercan, sardalya, eşkina, minakop, torik, izmarit, iztrangiloz ve aterina gibi balıkları nispeten ucuz olarak temin etmek mümkündür.
KASIM
Uskumrunun en iyi zamanıdır. Kasım ayında bol bulunan ve lezzetli olan balıklar bu ayda da lezzetlidir. Torik akışı başlamıştır. Lakerdası yapılır. Pisinin en nefis olduğu aydır.
ARALIK
Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Hamsi de lezzetlidir. Tekir bol bulunur.
23 Haziran 2010 Çarşamba
AYLARA GÖRE HANGİ BALIKLAR YENMELİDİR.
İnternet üzerinden yaptığım araştırmaya göre bu bilgileri edindim ve sizlerle de paylaşmak istedim arkadaşlar. Sonbahardan itibaren balık mevsimi başlar ve balıklar daha boldur. Fakat yaz aylarında da benim gibi balık yemek isteyenler varsa işte listemiz. (liste internetten alıntıdır)
22 Haziran 2010 Salı
ANNE MUTFAĞINDA MANTI ETKİNLİĞİ...
Tatildeyken otelde mantı servisi yapıyorlardı. Ama nasıl yapıldığını ve içinde ne olduğunu bilmediğim için dışarıdan hazır alıp yememeye karar verdiğimden kendimi zorda olsa tuttum. O yüzden de yiyemedim. Anneme dedim ilk iş gelince birlikte mantı yapıcaz canım çok istedi dedim. Oda memnuniyetle kabul etti.


Malzemeler:
Hamuru için: (Annem hazırlayınca malzemeler hep göz kararı oluyor)
2 su bardağı kadar su
1 adet yumurta
tuz
Alabildiği kadar un
İç Harcı :
Kıyma
Maydanoz
Soğan
Tuz
Kırmızıbiber
Üzerine:
Yoğurt
sarımsak
tereyağ - kırmızı biber
nane
Yapılışı:
Hamur için gerekli olan bütün malzemeleri karıştırıp, yoğurun. Yumuşak bir hamur olucak. Hamurunuza göre yumaklara ayırın. Hamuru açıp, kare şeklinde kesin. Hazırladığınız iç malzemeyi koyup, istediğiniz şekilde kapatın. Büyük bir tencereye bol su doldurup, kaynatın ve hooop mantılar içine. Haşlanan mantıları sarımsaklı yoğurt ile karıştırın, içine 2-3 kaşıkta haşladığınız mantının suyundan ekleyin. Küçük bir tavada tereyağını eritip, kırmızı biber yakın. Bunu da mantının üzerine gezdirelim ımm en sonda naneyi ekledik mi tamamdır. Afiyet olsuuun.

21 Haziran 2010 Pazartesi
İRMİK HELVASI

Malzemeler:
2 su bardağı irmik
göz kararı tereyağ (göz kararı kelimesini sevmem ama öyle oldu)
1 paket fıstık
2 su bardağı şeker (şeker miktarı damak tadınıza göre ayarlanabilir. Ben 1,5 su bardağı kadar koydum)
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
Yapılışı:
Tereyağ iyice kızdırılır. Fıstıklar ve irmik eklenir. fıstıkların rengi dönene kadar kavrulur. Kavurma sırasında su ve süt karşımına 1 su bardağı şeker ilave edilip, şeker eriyene kadar karıştırılır. Kavrulan irmiklerin üzerine azar azar ilave edilir. Kısık ateşte arada karıştırılarak, su+süt karışımı çekene kadar pişirilir ve ocağın altı kapatılır. En son damak tadınıza göre geri kalan şeker helvanın üzerine gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılıp bu şekilde 20-30 dk dinlendirilir. Süre bitiminde tekrar karıştırılarak servis edilir.
17 Haziran 2010 Perşembe
16 Haziran 2010 Çarşamba
YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI - TEFALDE NAR GİBİ KIZARMIŞ KÖFTE VE TEREYAĞLI MAKARNA





5 Haziran 2010 Cumartesi
İONYA TURU - 2.Gün - Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, Didim



4 Haziran 2010 Cuma
İONYA TURU - 1.Gün - İzmir, Şirince



3 Haziran 2010 Perşembe
YUMURTALI ÇİRİŞ

Bu yemek aylaaaaaar önce yapılmış resimlenmiş arşivde bekliyordu. Çiriş zamanı geçti ben daha yeni tarifi ekleyebiliyorum. Annem pazardan almış banada verdi kavurmasını ıspanak gibi yap çok güzel oluyor dedi ve gerçekten biz çok beğendik. Çiriş sebzesiyle bu sene tanıştım, bilmediğim ne otlar varmış... Ispanak gibi yıkamasıda zor değil, en çok bu yönü hoşuma gitti:)
(Ispanaklı yumurta gibi)
Çiriş
Soğan (bol olması yemeğin lezzetini arttırıyor)
Sıvıyağ
Tuz
Yumurta
Yapılışı:
Çirişleri güzelce yıkayıp, doğrayın. Geniş bir tencerede suyu kaynatıp, çirişleri ekleyip, haşlayın. Elinizle kontrol edebilirsiniz hafif diriliğinin gitmesi yeterki. İyice süzün. Sıvıyağda doğradığınız soğanları kavurun. Tuzunu ekleyin. Haşlanan çirişleri de ekleyip bir müddet pişirin. En son istediğiniz kadar yumurta ekleyin. (Ben yumurtaların sarısını ve beyazını ayrı ayrı ekledim.) Kapağını kapatıp kısık ateşte yumurtalarda pişinceye kadar beyleyin. Yemek esnasında üzerine pul biber de dökerseniz nefis oluyor:)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)