10 Aralık 2013 Salı

TAVUK DOLMASI


Tavuk dolması Yılbaşı menüsünde yer alabilecek bir yemek. İlk defa denedim. Farklı bir lezzet. Şunu söylemeliyim tavuğun tadı çok lezzetliydi. Beyaz kısmı bana her zaman yavan gelir pek sevmem ama bu şekilde pişirince içindeki iç pilavında lezzeti geçmiş galiba yumuşacıktı. Biraz fazla kızarttım galiba ama yanık kokusu gelmiyor göründüğü gibi değil. Tarifi Pelin arkadaşımın sayfasından aldım.
İç pilavı diğer yapışımda dereotu da ekleyeceğim. Vereceği aromayla daha da lezzetli olacağına eminim.
 
Malzemeler:
 
1 adet büyük bütün tavuk
 
3 bardak pirinç
sıvıyağ
tereyağ
çam fıstığı
kuş üzümü
tarçın
yenibahar
karabiber
nane
tavuk suyu
 
Üzeri için:
1 yemek kaşığı yoğurt
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 diş sarımsak
 
Yapılışı:
 
Pirinçleri yarım saat ılık suda bekletin. Temizlenmiş tavuğu 20 dk. kadar kaynatın. Tavuğu içinden çıkarıp, soğuması için bekleyin. Sıvıyağda çam fıstığını rengi dönene kadar kavurun. Pirinçleri güzelce yıkayın, süzün ve kavurun. İçine kuş üzümü ve baharatları ekleyip, karıştırın. En son göz kararı tavuk suyunu ve tereyağını ekleyip, kısık ateşte pilavı pişirin. (Tavuk suyu ölçüsü 3 bardak pirince yaklaşık 4,5 su bardağı kadardı.) Tavuğun içini pişen iç pilav ile doldurun. Üzerine yoğurt, salça, sıvıyağ ve azilmiş sarımsak karışımını yaparak, tavuğun her yerine sürün. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-30 dk pişirin. Arada bir kontrol edin fazla kızarmasın. (isteğe bağlı) Geniş bir servis tabağına kalan iç pilavı koyun, üzerine de nar gibi kızarmış tavuğu, servise hazırdır.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

web tasarım gayet hoş daha güzel yemekler bekliyorum

bircanın renkli dünyası dedi ki...

elllerınıze sağlık ızleyıcı gadgetınız kayıp bılgınız olsun