1 Eylül 2009 Salı

KATMER

Cumartesi günü anneciğimdeydik. Hem iftarda hem de sahurda birlikteydik. İnsanın annesine yakın oturması ne kadar güzel bir şey. 1,5 sene oldu evleneli ama her hafta anneme gitmek istiyorum görmeden yapamıyorum bir türlü. Canım benim…

Sahura özel bir şeyler yapacaktı. Bizim yöremize ait KATMER. Gerçi diğer illerde de yapılıyor. Bizim derken haksızlık etmemek lazım. Bu gece hiç uykum gelmedi. Annemle mutfakta bir yandan sohbet ediyorduk bir yandan da katmerleri yapıyorduk. (Ben izliyor ve resim çekiyordum)

Aslında yapılışı çok basit. Ama anne eli değmesi lazım başka türlü olmaz. Immm kopartırken tel tel oluyor. Arasına peyniri de sardın mı yanına da çay. Ohh mis gibi başka ne istenir ki:)

Malzemeler:
(Annem göz kararı yapıyorum diyor ama tahmini ölçüleri söylettim zorla)

1 Lt su
1 yemek kaşığı tuz
Alabildiğince un

1 paket margarin (eritilmiş)

Yapılışı:

Margarin hariç bütün malzemeleri geniş bir kaba koyun. Azar azar unu ilave ederek, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Annem her zamanki göz kararı ile yumaklara ayırdı. 7 tane yumak çıktı. Annem normalde sac’da yapıyor ama gece gece öyle bir imkânımız olmadığı için tavada yapacaktı. O yüzden yumakları ona göre ayarladı. Masaya biraz un serpin. Oklavayla yumakları açın. Açarken hamurun üzerine biraz un serpebilirsiniz oklavaya yapışmasın diye. Ama her yapıştığında da eklemeyin fazla unlu iyi olmazmış. Daha önceden margarini eritin. Açtığımız hamura 2-3 yemek kaşığı yağdan dökün.
Yağın hamurun her yanına dağılması için, hamurun her köşesini ortaya doğru kapatıp, açın. Dört tarafından da bu şekilde yaparak, yağı yedirin. İlk önce karşılıklı iki tarafı ortada birleştirin.
Tekrar yağ sürün.
Daha sonra kare olacak şekilde diğer köşeleri de birbirinin üzerine katlayıp, parmaklarınızla bastırın. Bir köşeye ayırın.
Bütün yumakları bu şekilde yapın. Kenara ayırdığınız ilk yumağı tekrar masaya koyup, üzerine un serpin ve büyük tavaya sığacak şekilde açın.
Kızdırdığınız tavaya katmeri koyup, gözleme gibi pişirin. Pişen tarafı çevirince üzerine fırça yardımıyla erimiş margarinden de sürün.
Bu şekilde diğer yumakları da açıp, pişirin. İnşallah iyi anlatmışımdır. Gerçi resimlerden de daha iyi anlarsınız:)

12 yorum:

Adsız dedi ki...

aman allahım yemiş kadar oldum
hiç bir detayını kaçırmadan katmeri
anlatmışsın bende çok severim.
annenin ellerine sağlık bende gece için yapmayı düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Arzucum ellerine sağlık çok güzel olmuş.

Eşin Bülent.

KandilSimidi dedi ki...

gerçekten süper olmuş:) tam ramazanlık bir tarif ayrıca:) ellerinize sağlık

nalan dedi ki...

Arzu'cuğum ziyaretin için teşekkür ederim,annenin ellerine sağlık.Ben her ne kadar Sivas'lı olmayıp Sivas gelini olsamda katmeri çok severim.Yapmayı kayınvalidemden öğrendim oda harika yapar.Sevgiyle kal...

Unknown dedi ki...

Annenin ellerine sağlık. Enfes görünüyor.

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

ANNECİĞİNİN DE SENİNDE ELLERİNE SAĞLIK CANIM DEDİĞİN GİBİ ANNE ELİ DEĞMESİ LAZIM SEVGİLERİMLE...

birsence dedi ki...

offffffff bayılırım katmere anneciğinin ellerine sağlık...

Flamboyant dedi ki...

yuuummy ! i wish that blog was written in eglish :( !
im really sorry that i cant understand a thing here but looking at those delecious food !@@

eldivenlerim dedi ki...

Mmmmmmm, katmer çook lezzetli gözüküyor, annenin ellerine sağlık arkadaşım.....

Betül MUTFAKTA dedi ki...

Oohh harika gözüküyor.. Yanina güzel bir çay, bir iki dilim domates, peynir.. Bayilirim katmer'e.. Bizde çok yapariz.. Ellerine saglik :))

pelince dedi ki...

Arzucum öyle özeniyorum ki hamur işini becerebilenlere,ben çok nadir yapabiliyorum :) katmeri hep hazır alıyorum.. yağlı ama çok lezzetli :)
anneciğinin ellerine sağlık...

hayırlı iftarlar...

Pembe Tatlar dedi ki...

arzucuğum ellerine sağlık canım...