23 Kasım 2010 Salı

BİSKÜVİLİ MOZAİK PASTA

Merhabalar. Yağmurlu bir akşam...
Yarın öğretmenler günü ve bütün öğretmenlerimizin "Öğretmenler Gününü" kutluyoruz. Ama şunu söylemeliyim ki gün geçtikçe işleri daha da zorlaşıyor. ALLAH kolaylıklar versin...
Gelelim mozaik pastamıza. Bu pastanın tarifi Güler Ablama ait. İşyerine getirmişti ve hepimiz çok beğenmiştik. Haftasonu ziyaretimize gelen kuzenlerim için yaptım. Hem çok lezzetli hemde pratik bir tarif. Birgün önceden yapınca daha lezzetli oluyor. İyi akşamlar diliyorum hepinize...
Malzemeler:
2 paket petibör bisküvi
150 gr tereyağ (eritilmiş)
1 küçük paket kakao
1 paket süt kreması
1 paket bitter çikolata (fıstıklı fındıklı olabilir. 80gr)
1 paket kremşanti
1 bardak süt
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
Derin bir kaba bisküleri kırın. üzerine eritilmiş hafif soğumuş yağı ve kakoyu ekleyip karıştırın. Süt kremasını ayrı bir kapta kaynama noktasına gelene kadar ısıtın çikolataları ekleyip karıştırarak eritin ve bisküvilerle karıştırın. Ayrı bir kapta süt ile kremşantiyi çırpın ve bir müddet buzdolabında bekletin. Daha sonra bisküvilere ekleyin pudra şekerini ekleyin ve iyice karıştırın. Buzdolabı poşetinin içine koyup üçgen şeklinde şekil verin buzdolabında 1 gece bekletin. Buzdolabında bekletirken şeklini arada bir kontrol edip düzeltin. İşte bu kadar afiyet olsun....

22 Kasım 2010 Pazartesi

KESTANE KEBAP, YEMESİ SEVAP :)

Bu aralar kestane canavarı oldum. Geçen sene aldığımız kestaneler bu kadar lezzetli değildi sanki. Tadı güzel olunca sürekli yiyesim geliyor:) Neden acaba? Canımmı çekiyor? Oğluşum mu istiyor acaba:) Bilmiyorum...
Neyse kış boyunca bunun keyfini çıkarmak lazım. Artık kestane pişirmek çok daha pratik ve zahmetsiz. Çünkü artık tefal actifry ile kestaneleri pişiriyorum. Daha önceden ocakta teflon tencerede pişiriyordum ama bu kadar güzel olmuyordu. Tarifi tefal actifry'nin kitabında vardı. Merak edip denedim ve sonuç mükemmel. Kestanelere ortadan çizik atıyoruz. Su dolu kaba koyup, 15-20 dk bekletiyoruz. Suyunu süzüp, actifry'i 20 dk ayarlayıp pişiriyoruz. Sonunda kabukları kendiliğinden ayrılan yumuşacık kestaneler. Eeee bu kadar anlatmadan sonra canınız çekmiştir. Haydi mutfağa kestane pişirmeye:))) Sevgilerimle....

21 Kasım 2010 Pazar

MAHLEPLİ KURABİYE

Herkesin geçmiş kurban bayramını kutluyorum. Bu bayram daha bir yorucu geçti sanki. Gerçi benim pek yorulduğum söylenemez. Annem sağolsun etlerle ilgili bütün işlerimi yaptı. Bana sadece dolaba kaldırmak kaldı. Bugün oldu annem halen işkembe ve paçalarla uğraşıyor. Yemesini severim ama hazırlık aşaması çok zahmetli. Yapanlar bilirler...
Dün akşam kuzenim ve eşi geldi. Onlar için yaptım mahlepli kurabiyeleri. Yarında iş başı. Uzun bir bayram tatilinden sonra çalışmak iyi gelicek:)

Malzemeler:

150 gr margarin (eritilmiş)
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
6 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartmatozu
1 yumurta (sarısı üzerine akı hamuruna)
Alabildiği kadar un
üzerine çörekotu

Yapılışı:

Sıvı malzemeleri yani eritilmiş margarin, süt ve sıvıyağı karıştırın. Toz malzemeleri de ekleyip ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurun. (Unu eleyerek eklemek daha iyi sonuç verir) İstediğiniz gibi şekil verin. Üzerine yumurta sarısı ve çörekotu serpin. Daha önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun...

11 Kasım 2010 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Gelelim zeytinyağlılaraaa. Annem süper yapar. Bende onun gibi yapmaya çalıştım. Annem iç harıcını hazırlarken biraz kavurmamı söyledi daha lezzetli oluyor dedi. Eğer çiğden dolduruyorsanız birde bu şekilde deneyin derim....

Malzemeler:

1 kilo dolmalık biber
3 su bardağı pirinç (göz kararı)
5-6 adet domates
bol miktarda kuru soğan (lezzeti veren...)
maydanoz
dereotu
kırmızı biber
nane
tuz
sıvıyağ

Yapılışı:

Dolmalık Biberler temizlenir ve yıkanır. Tencereye sıvıyağ konulur. Küçük küçük doğradığımız soğanlar eklenerek kavurulur. Kabukları soyularak doğranan domatesler eklenir ve suyunu çekene kadar kaynatılır. Yıkanan pirinçler, maydanoz, dereotu ve diğer baharatlar eklenir iyice karıştırılır. Dolmalar doldurulur. Çok fazla doldurmayın pirinçler şişecektir. Üstünü domates dilimleriyle kapatıp tencereye 1,5 su bardağı kadar su ilave edin. Su kaynamaya başlayınca 1 saat kadar pişirin. Suyunu kontrol edin azaldığı zaman ilave etmelisiniz. Afiyet olsun...

10 Kasım 2010 Çarşamba

8 Kasım 2010 Pazartesi

BAYAT EKMEK PİZZASI

En sevdiğim aperatiflerdendir. Hem kalan ekmekleri değerlendirmiş oluyoruz hemde çok lezzetli oluyor. Malzemelere istediğinizi ekleyebilirsiniz. Tamamen damak tadınıza kalmış. Ramazan ayında sahurda da çok yaparız. Ama dikkat edin fazla yemeyin. Çünkü kendinizi kaptırıp kaç dilim ekmek yediğinizin farkına bile varmıyorsunuz. Sonrada gelsin kaloriler. Geçen haftalarda pazar kahvaltısı için yapmıştım. Uzun zamandır yayınlanmak üzere bekliyordu. Herkese iyi akşamlar diliyorum....

Malzemeler:

Ekmek dilimleri
3 adet yumurta
peynir
bir tatlı kaşığı margarin
sucuk
yeşil biber
siyah zeytin
yeşil zeytin
domates (çok yakışıyor ama domates zamanı olmadığı için eklemedim)
kırmızı pul biber

Yapılışı :

Bütün malzemeleri bir kaba koyup iyice karıştırın. Dilimlenmiş ekmeklerin üzerine koyun pul biber serpin. Daha önceden ısıtılmış fırına verin. 30-40 dk pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun...

1 Kasım 2010 Pazartesi

PIRASALI BÖREK

Uzun aralar veriyoruz farkındayız ama telafi edicez. Sizlerede sık sık ziyarete gelicez:) Haftasonu annemde akraba günümüz vardı. Annem her zamanki gibi döktürmüştü.
Menüde;

İçli Köfte
Pestikân Çorbası
Pırasalı Börek ve
Şambaba Tatlısı

vardı. Tarifleri tek tek yayınlayacağım. Pırasalı börek nefis olmuştu. Ne yalan söyleyeyim peynirli olsa bu kadar güzel olamazdı. Pırasalı börekmi olur demeyin arkadaşlar tadına bakmadıysanız mutlaka denemelisiniz. Pırasanın da tam zamanı....

Malzemeler:

1 kg pırasa
4-5 adet soğan
kırmızı biber
karabiber
sıvıyağ

6 yufka

500 ml süt
4 yumurta
1 kaşık yoğurt
1 su bardağı yağ

Yapılışı:

Sıvıyağ ile doğranmış soğanlar kavurulur. Daha sonra küçük küçük doğranan pırasalarda ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Tuz, kırmızı biber ve karabiber eklenir.
Süt, yumurta, yoğurt ve sıvıyağ karışımı iyice karıştırılır. Börek harcı hazırlanmış olur.
Birinci yufka kenarları tepsinin dışında kalacak şekilde serilir. Harç sürülür. ikinci ve üçünü yufkada aralarına sütlü harçtan sürülerek eklenir. Pırasa harcı tepsiye döşenir üzerine diğer yufkalarda aralarına sütlü harçtan sürülerek, döşenir. En son tepsinin dışında kalan yufkalarda kapatılır ve kalan harç üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.